![](https://primary.jwwb.nl/public/i/s/d/temp-gyebhzuqhzfdroyzyexe/21f3rn/braam203.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=640%2C349%2Cx0%2Cy25%2Csafe&width=404&height=220)
Darmen
Het braamblad behoort in de jaren dat ik met kruiden werk, bij de kruiden die ik het meest aan anderen heb aangeraden. Misschien omdat hij makkelijk te vinden en te oogsten is, maar ook omdat het blad een breed werkingsveld heeft.
Wanneer iemand last heeft van zijn darmen, helpt de braam deze weer in balans te brengen. Het maakt niet uit of je last hebt van diarree of verstopping. De braam signaleert het probleem en lost het op. Gebruik het braamblad ook bij ontstekingen aan de darmen, poliepen en bij voedselvergiftiging. Hoe lang het duurt voordat je verbetering merkt, zal bij iedereen verschillende zijn.
De braam kan ook bij suikerziekte gebruikt worden. Laat je dan begeleiden door een specialist.
Reiniging
Braamblad heeft vooral een reinigende werking. Bij gebruik ervan worden afvalstoffen uit de bloedbaan en uit de lymfevaten via de nieren afgevoerd. Daarom moet je waarschijnlijk vaker plassen en zal je merken dat je urine donkerder van kleur wordt. Ook je ontlasting kan een andere kleur of structuur krijgen.
Wanneer iemand last heeft van puistjes adviseer ik om regelmatig braamthee te drinken. Puistjes kunnen namelijk een aanwijzing zijn dat er teveel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn. Het lichaam kan dat niet op de normale manier kwijt en gooit ze er daarom via de huid uit. Door de reinigende werking van de braam zijn puistjes niet meer nodig.
Ook staat de braam erom bekend verkoudheidsklachten en aanverwante klachten, zoals opgezette klieren, griep, keelontsteking en zelfs koorts, te verminderen.
Weerstand
Braam bevat veel ijzer, calcium, fosfor, vitamine A en C. Deze helpen de weerstand te verhogen en geven meer energie. Vanwege het hoge gehalte aan ijzer, is de braam een van de kruiden die gebruikt kan worden bij bloedarmoede.
Bloed
In het blad van de braam zit een stofje met een samentrekkende en bloedstelpende werking. Wanneer je je huid openhaalt bij het plukken van het blad of de bramen, kun je direct een blad op de wond leggen. Heel snel zal de huid weer zijn geheeld. Drenk een zakdoek in sterke braamthee en leg die op wonden om ze sneller te helen. Spoel met sterke thee bij plekjes in de mond. Drink bij inwendige wonden veel braambladthee om ze sneller te laten genezen. Geef baby’s die last hebben van doorkomende tandjes geprakte bramen. Houd er wel rekening mee dat bramen lelijke vlekken kunnen geven op kleding...
Er komt bijna geen eind aan de lijst met mogelijkheden: Braam staat erom bekend de baarmoederspieren te versterken en hoeveelheid witte vloed te temperen, maar ook het bloedverlies bij een hevige menstruatie.
Van oudsher dronk een aanstaande moeder regelmatig braamthee om de bevalling te vergemakkelijken. Na de bevalling ging ze daarmee door vanwege de bloedstelpende en herstellende eigenschappen.